Nairobikoll!

Drömtydning

Posted on: 2 oktober 2010

Socotra
Jag måste sluta drömma så sjukt konkreta drömmar; Den i natt tog priset. Följande scen var så tydlig att jag kände lukten av bränd tjära, till och med tydligare än den där jag var terrorist som gömde mig över natten i TV-huset, bakom en innervägg på V-plan ovanför nyheterna för några veckor sedan:

Besättningen på en jahazi, Indiska oceanens medeltida fregatter, från något av swahili-sultanaten på Östafrikas kust, stannar plötsligt upp i sitt arbete. Framför en okänd, ensam ö ligger ett tremastat fartyg och brinner. Skymningen faller just, och i skumrasket dyker den ptolemaiska drottningen av Egypten upp, Kleoptra (inte den Kleoptra, utan en av de tidigare. Det funkar inte riktigt historiskt med tidpunkten för bantuexpansionen och allt det där, men drömmen var mycket bestämd på den punkten) på en feluck. Swahiliernas båt bordas av soldater, och drottningen själv kommer fram till kaptenen omgiven av sin livvakt, och ber, med dragna vapen, om att få tre mynt i en börs.

Den ensliga ön innehåller i själva verket världens mest spännande fornlämningar, som varje folk och nation i den kända världen vill spåra sina anor till. På ön finns heliga dokument vars språk alla känner igen som tidiga versioner av sina egna: Bantuspråk, nilotiska språk, proto-arabiska, indiska språk, europeiska språk, allt på en gång. Det sägs att bara en tiggare komma i besittning av ön, och nu har drottningen av det ptolemaiska riket gjort sig till tiggare med våld.

Ön verkade ligga ungefär på platsen för den jemenitiska ön Socotra (fråga mig inte varför, men jag var tvärsäker), så nu har jag ägnat morgonen åt att bildgoogla Socotra. Kanske måste åka dit och leka Indiana Jones. Någon som varit där?

Rättelse: Lars Lovén påpekar att bilden ovan är från det jemenitiska fastlandet. Den får ligga kvar ändå, det var ju trots allt en dröm.

4 svar till "Drömtydning"

Hej

Jag har varit på Socotra, tyvärr tror jag inte att bilden är därifrån utan någonstans på fastlandet i Jemen. Vad jag vet finns det inga sådana byggnader på ön. Men det finns andra saker där som drakblodsträd (och andra endemiska arter), ett eget språk som är besläktat med ahmarinha, korallrev och långa öde stränder. Och en lång historia där Rom, Egypten, Etiopien, Jemen, Portugal och Indien varit inblandade i.
Väldigt få turister däremot.
Den där drömmen skulle förresten bli en väldigt fin roman, skriv den innan Umberto Eco kommer på samma idé.

Hälsningar
Lars

Tack för bildrättelsen! Jag tror att jag låter Umberto Eco skriva den romanen trots allt, det tror jag har skulle göra bra, däremot skulle jag fortfarande väldigt gärna åka till Socotra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om mig

Jag är frilansande journalist och konceptutvecklare.
Kontaktuppgifter: leowallentin.se

Kvitter

Arkiv

%d bloggare gillar detta: