Nairobikoll!

Eyeworks och Den stora resan i blåsväder förut

Posted on: 31 augusti 2009

Även tidigare inspelningar av Den stora resan av Eyeworks i andra länder har hamnat i blåsväder. En Googlesökning räcker för att hitta kritiken i namibiska medier.

Mest omdiskuterad blev den spanska produktionen av spanska Eyeworks för tv-kanalen Cuatro: Perdidos En La Tribu. Där hämtades de namibiska deltagarna i själva verket från en förstad och placerades i en by 70 mil bort för att under en månad för att leva det slags arketyp-nomadiska liv tv-bolaget och tittarna så gärna ville se.

Den produktionen fick kritik av namibiska och spanska organisationer bland annat för ersättningen, drygt 50 kronor per dag och vuxen, vilket ska ställas mot att en månads missad skolgång för barnen och missat arbete för de vuxna. Den debatten hade dock SVT missat när de beställde serien.

– Vi har inte haft några signaler om att det fungerat dåligt tidigare, sade programchefen Micael Ekberg på dagens presskonferens.

Eyeworks Anders B Karlsson säger att det är ett helt annat team som arbetade med den spanska versionen, än som varit inblandade i bland annat svenska, nederländska och tyska upplagor.

Inspelningen av den nederländska versionen (Groeten uit de Rimboe) gick bättre. Då var den namibiska organisationen LAC med vid inspelningarna, även om LAC själva uppger att konflikter uppstod när produktionsbolaget inte ville låta LAC:s tolkar och guider bryta in i konflikter som uppstod när de helt oförberedda holländarna släpptes in i byn.

Läs mer: Gunillas resedagbok, Sveriges Radio (lyssna på Magnus Bellanders reportage från platsen), Expressen, SVT

Etiketter: , , , , ,

1 Response till "Eyeworks och Den stora resan i blåsväder förut"

Suck. Känns så deprimerande omodernt att ens lanserae ett sånt här format dessa dagar… Tack för att du skriver om det! /Ulrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om mig

Jag är frilansande journalist och konceptutvecklare.
Kontaktuppgifter: leowallentin.se

Kvitter

Arkiv

%d bloggare gillar detta: