Nairobikoll!

Från Tjärö: Afrikansk mobiltelefoni mer än bara fulhack

Posted on: 24 augusti 2009

P1050187
Av 286 sociala medier-nördar som samlars på lilla Tjärö i Blekinge i helgen för icke-konferensen Sweden Social Web Camp, var 250 sådana som jag hade tyckt att det var väl använd tid att ha en lunchdejt med. En enastående samling människor, som ordnade en helt enastående mängd diskussioner och seminarier.

Själv samlade jag, med sedvanlig pricksäkerhet, till diskussion om mobilutvecklingen i östra och södra Afrika samtidigt som Twingly presenterade nya tjänsten Shinobi inför rekordpublik (Shinobi är en sökmotor för realtidswebben, som kanske kan bli det som slår ut Google när den lanseras i höst). Typ åtta personer dök upp, varav två hade gått fel. Mobilveteranen Morris Packer var där, och fullkomligt tvärsäker på en sak i diskussionen: Det vi ser av mobila informationstjänster (typ sms-baserad spannmålsbörs), banktjänster (typ mpesa), sociala textnätverk (typ MXit) och innovativa mobilhack är mer än bara fullösningar.

En vanlig reaktion i Sverige är annars att avfärda nya mobila tjänster från Östafrika, Indien, Indonesien etc som nödlösningar som uppstått i brist på annan infrastruktur. Morris var däremot bestämd på att sådana uppfinningar oftare har uppstått för att mobilen är den bästa plattformen för sådana tjänster. I stället är det Nordeuropa som är fastlåsta i äldre strukturer (bank på internet, svindyra penningtransaktionstjänster – jag betalade senast 600 kronor för att föra över 400 kronor till Kenya) och skulle behöva åka på ett gigantiskt studiebesök till Accra, Arusha eller Kigali.
P1050175

PS. Sydsvenskan skriver om Nairobikoll! här: http://blogg.sydsvenskan.se/ping/2009/08/24/campen-sammanfattar-sig-sjalv-bast/P1050176

4 svar till "Från Tjärö: Afrikansk mobiltelefoni mer än bara fulhack"

Det som slår en när man kommer till östafrika är teknikhoppen. De som bor där behöver inte fixa sina trasiga landlinjer utan börjar bygga mobilmaster istället. Samma fenomen finns på fler platser i världen där infrastruktur varit en bristvara.

Hur kan jag återse din presenationen från SSWC? =)

Det var mer av ett samtal än en presentation. Jag drog fyra mobiltrender:
1. Mobila informationstjänster (typ sjukhusens sms-baserade blodbanksdatabas, prisupplysning för spannmålspriser, Ushahidi)
2. Sociala tjänster, typ MXit
3. Mobilhackare som skapar tjänster i absolut framkant, och ibland ligger före tillverkarna
4. Banktjänster, typ Mpesa
På detta följde ett samtal om bl.a. den europeiska attityden till den här utvecklingen.

Är du i Östafrika? Vad är din koppling dit?

Det här var riktigt intressant att läsa. Jag tror det definitivt finns ett underskott på kunskaper om hur man lyckats skapa etjänster på ställen med infrastruktur som svenska nätverkstekniker inte trodde fanns.

Skulle du inte kunna starta en intervjuserie med personerna bakom några av tjänsterna, hur de arbetat och vilket problem tjänsten löser? Det skulle vara oerhört värdefullt för de som gnäller över att det är krångligt att bygga tjänster i sverige.

Intervjuserie är en bra idé, men inte i år. Just nu jobbar jag på SVT med valet, och följer bl.a. opengov.se med mycket stort intresse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om mig

Jag är frilansande journalist och konceptutvecklare.
Kontaktuppgifter: leowallentin.se

Kvitter

Arkiv

%d bloggare gillar detta: