Nairobikoll!

Varför har jag en dator?

Posted on: 24 april 2009

videokamera
I går meddelades att Geocities ska läggas ner. Geocities var en gång det verkligt stora webbhotellet, och på något sätt symbolen för webb 1.0. Statiska webbplatser, hierarkiskt sorterade i stora bibliotek. Att ses framför en persondator.

Färre och färre saker jag gör på internet kräver verkligen en dator. Twittra och blogga går lika bra per mobiltelefon, och eftersom jag både twittrar och bloggar på arbetstid så börjar jag förstås fundera på nyttan med en arbetsdator över huvudtaget. Jag skulle behöva någonstans att läsa långa texter och titta på stora bilder, typ en e-bok. Och möjlighet att koppla telefonen till första bästa skärm (herregud, skärmar finns ju överallt!) och tangentbord när jag behöver skriva längre texter eller skicka flera mejl. Jag skulle fortfarande behöva en bra videoredigeringsapparat, men det duger tv-skärmen, en mus och ett virtuellt tangentbord bra till, bara jag kan koppla upp min tv mot ett videoredigeringsprogram. Till dess jag kan det får jag väl låna redigeringsdator. Sedan är jag faktiskt beredd att kasta ut jobbdatorn. Gud så skönt, jag är beredd att testa!

Stereroapparaterna har förstås inte lämnat folks hem bara för att det finns mp3-spelare med bra hörlurar. Det handlar säkert inte bara om ljudkvaliteten på stora fester, utan om en känsla av att det är på riktigt. Och enkelheten i att trycka på en knapp för att höra musik. Datorn har inga av de fördelarna – åtminstone är den inte enkel. Kanske överlever den ändå som möbel, bara för dess inneboende känsla av potential. Ungefär som att ha en SUV i innerstan. ”Jag skulle kunna köra på jättespåriga vägar om jag bara ville!”, typ. Och för att den hela tiden tycks kunna bli lite mer kompetent, kunna en sak extra. Fast det kan å andra sidan vilken apparat som helst. Till exempel videokameran med inbyggd musikvideofunktion på bilden. Den musiksätter det du spelat in direkt. Säker ice-breaker i liten by utanför Mwingi, härom veckan.

PS. Videokameran är inte vår, om det ser så ut. Den hör till en av bröderna Muli, han i svart skjorta tvåa från vänster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om mig

Jag är frilansande journalist och konceptutvecklare.
Kontaktuppgifter: leowallentin.se

Kvitter

Arkiv

%d bloggare gillar detta: