Nairobikoll!

Konstiga argument mot EU-parlamentets ändringsförslag

Posted on: 15 april 2009

I högsta grad relaterat till inlägget nedan: DN skriver om EU:s telekompaket och citerar Jörgen Samuelsson, Sveriges delegat i rådsarbetsgruppen för telekommunikationer, som inte begriper sig på ändringsförslag 166. Ändringsförslag 166 är EU-parlamentets förslag till ändringar för att försvara medborgerliga rättigheter på nätet. Samuelsson säger:”Är telekommunikation en mänsklig rättighet? Vad tror du en liten fattig pojke i Afrika tycker är mänskliga rättigheter?” Så mycket kan jag säga som att en fattig pojke i Östafrika är tycker att telekommunikation är livsnödvändigt, för att kunna få daglönejobb, för få riktig och direkt prisinformation (och inte bli lurad av uppköpare), för att kunna skicka pengar, osv…

Tillgång till information, yttrandefrihet och andra medborgerliga rättigheter måste garanteras på nätet. Det är inte konstigare än att vi sedan 1766 har en tryckfrihetsförordning för att garantera yttrandefriheten också i de nya medier som uppstått efter tryckkonstens intåg. Nu är det 2009 och en fattig liten pojke i Afrika har mer än Jörgen Samuelsson att förlora på en värld där internet bara är en betaltjänst utan garantier för offentliga platser och fritt informationsutbyte.

8 svar till "Konstiga argument mot EU-parlamentets ändringsförslag"

[…] Zkrivarna, Patrik Öhman, Olof, Dopplereffekten, Wiccankraft, Departementet, Badlands Hyena, Nairobikoll, Per Pettersson, Anohito, I Sverige denna tid, Du blir vad du läser, […]

[…] är Per Petterson (vars blogg jag aldrig tidigare läst men nu börjat prenumerar på), och Nairobikoll (som hävdar att precis som tryckfrihetsförordningen garanterade rätten att sprida åsikter med […]

För övrigt är svaret på Jörgens första fråga att telekommunikation i sig inte är en formellt fastslagen mänsklig rättighet, men rätten att använda den telekommunikation man har tillgång till utan at staten lägger sig i vilken information man tar del av är det. Den är skyddad av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna art. 19, Europakonventionen art. 10.1 och Regeringsformen 2 kap. 2 §.

Ursäkta, Regeringsformen 2 kap. 1.2 § ska det vara.

Det handlar väl mer om yttrandefrihet än om mänsklig rättighet?

[…] bloggarna! Scaber Nestor – “Regeringen ljuger om Telekompaketet?”,  Nairobikoll – “Konstiga argument mot EU-parlamentets ändringsförslag“, opassande – “Upphovsrätt krockar med yttrandefrihet och andra viktiga […]

Niklas Hansen: Artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna ska garantera inte bara din rätt att hysa en åsikt, utan också din rätt att uttrycka den. http://www.un.org/Overview/rights.html#a19

Ahruman: Precis, och det borde ju vara ganska självklart, tycker man.

[…] andra har också reagerat över detta märkliga citat: Nairobikoll, Christian Engström, Bitchslap Barbie, Scaber Nestor, Jens O, Badlands […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om mig

Jag är frilansande journalist och konceptutvecklare.
Kontaktuppgifter: leowallentin.se

Kvitter

Arkiv

%d bloggare gillar detta: